Waterwerken
Ritme, Reflectie en Dreiging
Gerrit v. Meurs
Kerkstraat 76, Wamel
Bezoek na afspraak via 0487-502444 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Je kunt op afspraak altijd een bezoek brengen aan ons huis in Wamel. Je kunt dan de Waterwerken bekijken: een deel hangt  aan de muur, de rest staat tegen elkaar aan geplaatst. Je kunt er a.h.w. doorheen 'bladeren'.

 

24 & 25 september en 1 & 2 oktober: KunstBakens 12

Aan deze 12e kunstroute doen 26 kunstenaars mee op 15 locaties in acht verschillende dorpen. Je komt in de ateliers van elf kunstenaars uit het land van Maas en Waal. De overige 15 zijn te gast bij een van deze ateliers of ze exposeren hun werk elders in het gebied. Zo zijn er twee protestantsekerken en twee monumentale boerenschuren decor van tentoonstellingen.
Gastkunstenaar van Gerrit van Meurs is Tanja E. Algra. Zij toont schilderijen van geometrische patronen geïnspireerd door eeuwenoude islamitische mozaïeken.

 

4 juni: Gelderlandfabriek, Culemborg. 35 jaar Trouw.

35 portretten in blauw- groene aquarel

 

25 & 26 september en 2 & 3 oktober 2021 KunstBakens aan de Maas.

Tien kunstenaars van KunstBakens exposeren hun werk op twee locaties aan de Maas: fraai gerenoveerde boerenschuren die tevens op de monumentenlijst staan.
In de Heerlijkheid in Maasbommel werk van Conny Dénis, Nellie de Mulder, Eduard Gerrits, Geert Lemmers, Claudia van der Linde en Ans van den Hurk.
In de Brouwershof in Maasbommel: werk van Ad Arma, Monique van Stokkum, Theo Tomassen en Gerrit van Meurs.

 

1- 23 februari 2021: Expositie Ritme, Reflectie en Dreiging.

Op 1 februari was het 25 jaar geleden dat er een grote evacuatie was in het rivierengebied vanwege hoog water en dreigende dijkdoorbraken. Maar liefst 250.000 mensen moesten tussen de 5  dagen en 2 weken elders in Nederland onderdak zoeken.

Afgelopen tijd heb ik nieuwe Waterwerken gemaakt waar dreiging een rol in speelt. Zo ontstonden er tientallen nieuwe schilderijen en tekeningen. Zie Waterwerken 16-20.

Van 1-23 februari organiseer ik een expositie van mijn Waterwerken in ons huis in Wamel onder de titel: Ritme, Reflectie en Dreiging. De opening is in handen van Mirjam Mieras, beeldend kunstenaar en jarenlang beeldhouwdocent bij Bleu et Vert.

Tijdens de opening is er een klein concertje van Kamerkoor Appeltern met vooral liederen over water.

In het Streekmuseum in Beneden Leeuwen is er tegelijkertijd een thematentoonstelling n.a.v. 25 jaar evacuatie onder de titel: “Over Stromen”. Deze expositie is deels informatief, maar er is ook werk te zien van negen kunstenaars uit het land van Maas en Waal, o.a. twee van mijn Waterwerken.

september 2020: KunstBakens 11 met Camiela Warringa als gastkunstenaar

12, 13, 19 en 20 oktober 2019: KunstBakens in de kerk.

Nellie de Mulder, Eduard Gerrits en Gerrit van Meurs exposeren hun werk in de protestantse kerk van Wamel. (Bij deze expositie kwamen 330 bezoekers kijken.)27 september 2018: KunstBakens 10

Het is heerlijk om in je eentje op je atelier kunst te maken! Je kunt alles doen en laten wat je wilt en volledig je eigen gang gaan. Experimenteren en spelen met materialen, in mijn geval op zoek naar nieuwe Waterwerken.
In september 2018 deed ik mee aan Artists in Recedency. Met drie andere kunstenaars werkte ik drie dagen lang in een oude school. Niet in de beslotenheid van het eigen atelier, maar in een klaslokaal met grote open tussenruimten waar andere kunstenaars ook hoorbaar en zichtbaar aan het werk waren. We hadden afgesproken uit onze comfort zone te stappen: nieuwe dingen uitproberen en niet drijven op al bestaande successen. Ik wilde wel trouw blijven aan mijn thema Water. Maar verder bovenal: anders dan eerder. Ik koos voor aquarel omdat ik daar al lang niet meer mee had gewerkt. En omdat ik dat de laatste keren steeds had gedaan met een hele brede kwast, heb ik die juist thuis gelaten.

ALT-TEKST

Het werd een inspirerende ervaring. We keken met elkaar mee en reageerden op elkaars werk. Ik maakte een flinke serie werk op een nieuwe manier. Het werk onder op de foto zou ik thuis nooit hebben gemaakt. Het ontstond door de inspiratie van de anderen. Naast dit project heb ik nog meer werk gemaakt. In totaal zijn er bijna 60 nieuwe Waterwerken die aanstaand weekend te zien zijn tijdens KunstBakens, de 10e atelierroute door het Land van Maas en Waal.


7 september 2018: expositie Nieuwe Streken in Ravenstein.

ALT-TEKST

Op 15 september 2018 ben je van harte welkom op de opening van de expositie Nieuwe Streken en het Raadhuis in Ravenstein. Hier kun je werk bekijken van de Retourzaterdagengroep en van Gerrit. De tentoonstelling is al volledig ingericht en ziet er kleurrijk en veelzijdig uit. We hopen je te zien op die zaterdag de 15e september 's middags om 16.00 uur!
Op deze foto zie je werk van Janni Hagoort, lid van de zaterdaggroep.28 oktober 2017: Opening galerie Tactiel.

Tactiel is een galerie voor hedendaagse beeldende kunst. De galerie presenteert autonome kunst van een 10-tal professionele kunstenaars uit de Betuwe en omstreken in uiteenlopende disciplines: o.a schilderijen, fotografie, keramiek, glas, grafiek en sculpturen. Zij maken werk dat raakt.

Galerie Tactiel ligt op een prachtige locatie in Ingen aan de Rijn. Deze nieuwe galerie start gelijktijdig met de landelijke kunstweek en atelierweekenden. Tijdens deze dagen zullen ook verscheidene kunstenaars aanwezig zijn om je te woord te staan. De koffie staat klaar. Van harte welkom op 4-5 en 11-12 november van 11 tot 17 uur. Adres: Rijnbandijk 13, 4031KN Ingen. Deelnemende kunstenaars: Ad Arma, Mus, Nellie de Mulder, Lieke Smits, Anneke Hermkens, Mark Verdoes, Bert van Santen, Thea Vos, Mieke de Waal, Quraiseh en Gerrit van Meurs. Op de website van Galerie Tactiel vind je alle informatie en een eerste indruk van het werk: www.tactiel.com2 oktober 2017: Terugblik op KunstBakens 9

KunstBakens Op 23 en 24 september 2017 was de negende editie van atelierroute Kunstbakens met werk van een grote groep kunstenaars uit de gemeenten Druten en West Maas en Waal en omstreken. Voor het eerst in ons huis en atelier hebben we tekeningen, schilderijen en foto's door elkaar heen gehangen. Jan Moerbeek was gastexposant dat weekend. In totaal zijn er ruim 125 bezoekers geweest. Acht Waterwerken verlieten mijn atelier en hebben elders onderdak gevonden.


28 september: Zomerexpo in museum de Fundatie met Gerrit's Aqua 16010

ZomerExpo Museum de Fundatie Zwolle- Heino In de zomer van 2017 verbleef Gerrit's Waterwerk Aqua 16010 drie maanden in Museum de Fundatie als onderdeel van de ZomerExpo met als thema: WATER. Het was tentoon gesteld in Heino op de 2e verdieping van het kasteel. De ZomerExpo is de grootste verkooptentoonstelling in een museum, samengesteld door open inschrijving. De Zomerexpo 2017 bestond uit ca 250 kunstwerken gekozen uit meer dan 3000 aangeboden werken van professionele en amateur- kunstenaars: tekeningen, schilderijen, foto's, films, installaties, etc. De voorronde waar mijn werk werd gekozen was in Amsterdam.
Foto: Zomerexpo 2017.


23 maart 2017: Opening expositie Karakterkoppen en Waterwerken.

ALT-TEKST

Aanstaande zondag 2 april is de feestelijke opening van de expositie Karakterkoppen en Waterwerken van Henk de Jong en mijzelf. Je bent van harte welkom tijdens de officiële opening om 15.00 uur. We zorgen voor drankjes en hapjes en Henk en ik zullen zelf samen een toespraak houden. Het is de ultieme mogelijkheid om de expo te komen bekijken terwijl Henk en ik aanwezig zijn. Het weer is zondag opnieuw in lentesferen. Het biedt je de mogelijkheid om onze expositie te combineren met een fijne wandeling door het rijke natuurgebied naast het Stroomhuis. Mocht je a.s. zondag verhinderd zijn, dan rest nog de zondag 9 april. Dan zal ik aanwezig zijn van 12.00 uur – 17.00 uur. Ik hoop je te ontmoeten bij een van die gelegenheden.