Waterwerken
Ritme en Reflectie
Gerrit v. Meurs
Kerkstraat 76, Wamel
Bezoek na afspraak via 0487-502444 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Je kunt op afspraak altijd een bezoek brengen aan ons huis in Wamel. Je kunt dan de Waterwerken bekijken: een deel hangt  aan de muur, de rest staat tegen elkaar aan geplaatst. Je kunt er a.h.w. doorheen 'bladeren'.


25 april- 20 mei: Beeldhouw- en Waterwerken

Deze expositie combineert de beeldhouwwerken van Frans Eijgenraam en Jos Zandvliet met de Waterwerken van Gerrit van Meurs. 

Bij Frans Eijgenraam begint het vormen in steen vaak met een idee, met liefst een technische uitdaging. Al werkend en zoekend komen dan vanzelf thema’s naar voren. Een steen blijkt nooit perfect van structuur. Aanpassen op de vierkante millimeter kan dan nodig zijn. Maar volmaakt moet het niet worden.
In meerdere beelden is een scheiding in tweeën te zien: helemaal gesplitst, tegen elkaar of los; verschillende stenen bij elkaar of uit één steen gekomen. Favoriete steensoorten zijn marmer en hardsteen. Tot nu toe bijna helemaal handwerk, nauwelijks iets machinaals.

Voor Jos Zandvliet is beeldhouwen een kwestie van voelen. Vanaf het moment dat hij een ruwe steen ziet die hem aantrekt, is er verbondenheid. Als de steen op de bok ligt, hakt hij eerst de buitenkant aan en later werkt hij steeds rondom. Zo legt hij voortdurend contact (wat letterlijk ‘samen- voelen’ betekent).
Steeds is er een indruk van de vorm die in aantocht is en zich gaandeweg ont-wikkelt. Het beeld dient zich aan, bijna als vanzelf. Waar geen wil is, is de weg.

Gerrit van Meurs werkt al 20 jaar met als thema: Water. Ritme en reflectie zijn onderliggende fascinaties. Er zijn grote zwart-wit tekeningen. Ze gaan voornamelijk over ritme. De meest recente tekeningen zijn geïnspireerd op grote scholen vissen. De acrylen gaan over het langzame stromen van water.
De 14 foto’s zijn gekozen uit ruim 3.200 foto’s die de kunstenaar sinds 2016 maakte van water: rimpelingen en reflecties.
De aquarellen die Gerrit van Meurs dit jaar maakte met een gigagroot penseel gaan niet over water, maar over bergen en valleien. Zo is er na 20 jaar water schilderen nu land in zicht gekomen.

De expositie is in Cultureel Centrum Het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1 in Neerijnen en loopt van 25 april tot en met 20 mei. Op 28 april is de officiële opening van 13.30- 16.30 uur. Openingstijden: donderdag en vrijdag 13.30-16.30 uur. zaterdag en zondag 11.00- 17.00 uur.

 

1-30 november: De 27e editie van evenement KunstMaand Ameland.

Acht kunstenaars van vereniging KunstBakens exposeren de hele maand november op Ameland. Lokatie: Vakantiepark Boomhiemke in Hollum. Deelnemende kunstenaars: Ad Arma, Eduard Gerrits, Frank Boogaards, Mieke van Zanten, Monique van Stokkum, Nellie de Mulder, Theo Tomassen en Gerrit van Meurs.
De expositie is een groot succes geworden. Meer dan 3.200 bezoekers zagen het werk van de KunstBakensgroep. Gerrit verkocht een grote acryl en 35 kleine Waterwerken. 118 mensen volgden bij hem een teken- schilderworkshop.

September 2023: KunstBakens in cultureel centrum Den Bogerd in Druten.

Werk van negen kunstenaars van vereniging KunstBakens: Ans van den Hurk, Eduard Gerrits, Frank Boogaard, Monique van Stokkum, Nellie de Mulder, Ruud Dijkers, Theo Tomassen en Gerrit van Meurs.

  


20 en 21 mei 2023: Kleur aan de Maas landgoed de Heerlijkheid Appeltern

Expositie van het werk van de deelnemers aan de Retourvrijdagengroep en van hun docent/ begeleider. Deelnemers: Lydia Lodder, Mirjam ten Brinke, Coranne ven Heijnsbergen, Wim Römer, Louis ten Bosch, Saskia van Zutphen, Mook van de Maas, Liza Daane, Karin van der Kooij, Cecile Kuijpers en Gerrit van Meurs.
De expositie werd bezocht door 160 mensen, de reacties waren lovend en er werd hier en daar wat werk verkocht.

Op de zondag hield Gerrit een toespraak en gaf elk van de deelnemers een eigen kleur omn hun waarde aan de groep te typeren. Bovendien was er een klein concert van het MaaskwARTet, 3-4 stemmige wereldmuziek uit Zuid Amerika en Zuis Europa.

  

24 & 25 september en 1 & 2 oktober 2022: Atelierroute KunstBakens 12

Aan deze 12e kunstroute doen 26 kunstenaars mee op 15 locaties in acht verschillende dorpen. Je komt in de ateliers van elf kunstenaars uit het land van Maas en Waal. De overige 15 zijn te gast bij een van deze ateliers of ze exposeren hun werk elders in het gebied. Zo zijn er twee protestantse kerken en twee monumentale boerenschuren decor van tentoonstellingen. Gastkunstenaar van Gerrit van Meurs is Tanja E. Algra. Zij toont schilderijen van geometrische patronen geïnspireerd door eeuwenoude islamitische mozaïeken.

De opening van deze 12e editie van KunstBakens was in het protestantse kerkje van Wamel. Gerrit van Meurs, de voorzitter van KunstBakens, hield een welkomswoord en een korte beschouwing over kunst. Vervolgens sprak de burgemeester van West Maas en Waal Vincent Neerbos. Na een improvisatie van Theo Tomeloos, alter ego van Gerrit van Meurs, volgde er een optreden van de broers Wouter en Robert Jan Stips. In een combinatie van poëzie en muziek wisten zij de bijna 70 aanwezigen zeer te boeien.

4 juni 2022: Gelderlandfabriek, Culemborg. 35 jaar Trouw.

Vanwege het 35 jarig bestaan van Bleu et Vert (creatieve vakanties in Frankrijk en Nederland) schilderde Gerrit van Meurs portretten voor zijn trouwste klanten.

De 35 portretten in blauw en groen zijn voor één dag tentoon gesteld in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Tijdens die feestdag is het werk onthuld en heeft Gerrit de portretten kado gedaan aan zijn 35 trouwste deelnemers.  

  


25 & 26 september en 2 & 3 oktober 2021 KunstBakens aan de Maas.

Tien kunstenaars van KunstBakens exposeren hun werk op twee locaties aan de Maas: fraai gerenoveerde boerenschuren die tevens op de monumentenlijst staan.
In de Heerlijkheid in Maasbommel werk van Conny Dénis, Nellie de Mulder, Eduard Gerrits, Geert Lemmers, Claudia van der Linde en Ans van den Hurk.
In de Brouwershof in Maasbommel: werk van Ad Arma, Monique van Stokkum, Theo Tomassen en Gerrit van Meurs.

3, 4, 10 en 11 oktober 2020: Atelierroute KunstBakens 11 met Camiela Warringa als gastkunstenaar

Ca 200 bezoekers met mondkapjes bezochten deze 11e atelierroute. Gastkunstenaar Camiela Warringa exposeert haar werk in de schuur. Zes Waterwerken vinden een nieuw onderdak.

  


26 sept 2020- 17 jan 2021: Metamorphose in streekmuseum Tweestromenland in Beneden Leeuwen.

Twintig kunstenaars geven een historisch waardevol of minder waardevol voorwerp een ander uiterlijk of plaatsen het in een andere context.

 


1- 23 februari 2020: Expositie Ritme, Reflectie en Dreiging.

Op 1 februari was het 25 jaar geleden dat er een grote evacuatie was in het rivierengebied vanwege hoog water en dreigende dijkdoorbraken. Maar liefst 250.000 mensen moesten tussen de 5  dagen en 2 weken elders in Nederland onderdak zoeken.

Gerrit maakte en serie nieuwe Waterwerken waar dreiging een rol in speelt. Zo ontstonden er tientallen nieuwe schilderijen en tekeningen. Zie Waterwerken 16-20.

Van 1-23 februari 2020 is er in het atelier en het woonhuis Kerkstraat 76 te Wamel een expositie van de Waterwerken van Gerrit van Meurs onder de titel: Ritme, Reflectie en Dreiging. De opening is in handen van Mirjam Mieras, beeldend kunstenaar en jarenlang beeldhouwdocent bij Bleu et Vert.Tijdens de opening is er een klein concertje van Kamerkoor Appeltern met vooral liederen over water.

31 jan- 31 augustus 2020: Expositie Over Stromen in streekmuseum Tweestromenland in Beneden Leeuwen.

De themaexpositie over 25 jaar evacuatie van het rivierengebied vanwege dreigende dijkdoorbraken combineert informatie en kunst. Negen regionale kunstenaars werken mee aan dit initiatief. Twee van Gerrit's Waterwerken doen mee.


12, 13, 19 en 20 oktober 2019: KunstBakens in de kerk.

Tien kunstenaars van KunstBakens exposeren in vier kerken in het Land van Maas en Waal: In Druten: Hermine Lewiszong, Geert Lemmers en Theo Tomassen. In Dreumel: Ans van den Hurk en Claudia van der Linde. In Boven Leeuwen: Monique van Stokkum en Conny Denis. Nellie de Mulder, Eduard Gerrits en Gerrit van Meurs exposeren hun werk in de protestantse kerk van Wamel. In Wamel kwamen 330 bezoekers deze expositie bekijken.

27 september 2018: KunstBakens 10

Het is heerlijk om in je eentje op je atelier kunst te maken! Je kunt alles doen en laten wat je wilt en volledig je eigen gang gaan. Experimenteren en spelen met materialen, in mijn geval op zoek naar nieuwe Waterwerken.
In september 2018 deed ik mee aan Artists in Recedency. Met drie andere kunstenaars werkte ik drie dagen lang in een oude school. Niet in de beslotenheid van het eigen atelier, maar in een klaslokaal met grote open tussenruimten waar andere kunstenaars ook hoorbaar en zichtbaar aan het werk waren. We hadden afgesproken uit onze comfort zone te stappen: nieuwe dingen uitproberen en niet drijven op al bestaande successen. Ik wilde wel trouw blijven aan mijn thema Water. Maar verder bovenal: anders dan eerder. Ik koos voor aquarel omdat ik daar al lang niet meer mee had gewerkt. En omdat ik dat de laatste keren steeds had gedaan met een hele brede kwast, heb ik die juist thuis gelaten.

ALT-TEKST

Het werd een inspirerende ervaring. We keken met elkaar mee en reageerden op elkaars werk. Ik maakte een flinke serie werk op een nieuwe manier. Het werk onder op de foto zou ik thuis nooit hebben gemaakt. Het ontstond door de inspiratie van de anderen. Naast dit project heb ik nog meer werk gemaakt. In totaal zijn er bijna 60 nieuwe Waterwerken die aanstaand weekend te zien zijn tijdens KunstBakens, de 10e atelierroute door het Land van Maas en Waal.

 


7 september 2018: expositie Nieuwe Streken in Ravenstein.

ALT-TEKST

Op 15 september 2018 ben je van harte welkom op de opening van de expositie Nieuwe Streken en het Raadhuis in Ravenstein. Hier kun je werk bekijken van de Retourzaterdagengroep en van Gerrit. De tentoonstelling is al volledig ingericht en ziet er kleurrijk en veelzijdig uit. We hopen je te zien op die zaterdag de 15e september 's middags om 16.00 uur!
Op deze foto zie je werk van Janni Hagoort, lid van de zaterdaggroep.

28 oktober 2017: Opening galerie Tactiel.

Tactiel is een galerie voor hedendaagse beeldende kunst. De galerie presenteert autonome kunst van een 10-tal professionele kunstenaars uit de Betuwe en omstreken in uiteenlopende disciplines: o.a schilderijen, fotografie, keramiek, glas, grafiek en sculpturen. Zij maken werk dat raakt.

Galerie Tactiel ligt op een prachtige locatie in Ingen aan de Rijn. Deze nieuwe galerie start gelijktijdig met de landelijke kunstweek en atelierweekenden. Tijdens deze dagen zullen ook verscheidene kunstenaars aanwezig zijn om je te woord te staan. De koffie staat klaar. Van harte welkom op 4-5 en 11-12 november van 11 tot 17 uur. Adres: Rijnbandijk 13, 4031KN Ingen. Deelnemende kunstenaars: Ad Arma, Mus, Nellie de Mulder, Lieke Smits, Anneke Hermkens, Mark Verdoes, Bert van Santen, Thea Vos, Mieke de Waal, Quraiseh en Gerrit van Meurs. Op de website van Galerie Tactiel vind je alle informatie en een eerste indruk van het werk: www.tactiel.com


2 oktober 2017: Terugblik op KunstBakens 9

KunstBakens Op 23 en 24 september 2017 was de negende editie van atelierroute Kunstbakens met werk van een grote groep kunstenaars uit de gemeenten Druten en West Maas en Waal en omstreken. Voor het eerst in ons huis en atelier hebben we tekeningen, schilderijen en foto's door elkaar heen gehangen. Jan Moerbeek was gastexposant dat weekend. In totaal zijn er ruim 125 bezoekers geweest. Acht Waterwerken verlieten mijn atelier en hebben elders onderdak gevonden.

28 september: Zomerexpo in museum de Fundatie met Gerrit's Aqua 16010

ZomerExpo Museum de Fundatie Zwolle- Heino In de zomer van 2017 verbleef Gerrit's Waterwerk Aqua 16010 drie maanden in Museum de Fundatie als onderdeel van de ZomerExpo met als thema: WATER. Het was tentoon gesteld in Heino op de 2e verdieping van het kasteel. De ZomerExpo is de grootste verkooptentoonstelling in een museum, samengesteld door open inschrijving. De Zomerexpo 2017 bestond uit ca 250 kunstwerken gekozen uit meer dan 3000 aangeboden werken van professionele en amateur- kunstenaars: tekeningen, schilderijen, foto's, films, installaties, etc. De voorronde waar mijn werk werd gekozen was in Amsterdam.
Foto: Zomerexpo 2017.

23 april 2017: 30 jaar trouw.

ALT-TEKST

Ten gelegenheid van het 30 jarig bestaan van Bleu et Vert, organisatie van creatieve vakanties in Frankrijk en Nederland, exposeert Gerrit 30 portretten in blauw en groen. Ze zijn een kado aan de 30 trouwste deelnemers van Bleu et Vert.


23 maart 2017: Opening expositie Karakterkoppen en Waterwerken.

ALT-TEKST

Zondag 2 april 2017 is de feestelijke opening van de expositie Karakterkoppen van Henk de Jong en Waterwerken van Gerrit van Meurs. Henk en Gerrit zullen zelf samen een toespraak houden om 15.00 uur. Het is de ultieme mogelijkheid om de expo te komen bekijken terwijl de beide kunstenaars aanwezig zijn.